PHILIPSBURG (OM) -- De Minister van Justitie heeft een onderzoek laten uitvoeren naar jeugdcriminaliteit op Sint Maarten.
Reden hiervoor is dat geregeld de zorgen worden uitgesproken over de toename van jeugdcriminaliteit op Sint Maarten, terwijl de cijfers van het OM en de politie deze toename niet laten zien. Het onderzoek is uitgevoerd door Emma Merckx en Lieke Buurman, beiden afgestudeerd in de Master Jeugdrecht en onder begeleiding van het Openbaar Ministerie Sint Maarten. Aan het onderzoek hebben meegewerkt de scholen voor voortgezet onderwijs, de politie, Bureau voor Statistieken en de Inspectie voor het Onderwijs op Sint Maarten. Daarnaast hebben 460 middelbare school leerlingen van 4th grade een vragenlijst ingevuld. Het onderzoek betreft een periode van 3 maanden van december 2014 tot en met februari 2015. In deze 3 maanden heeft de politie 39 incidenten geregistreerd met 53 verdachten, waarvan de meeste incidenten mishandeling betreffen, gevolgd door diefstal en drugs. De scholen rapporteren in deze zelfde 3 maanden 85 incidenten met 116 betrokken studenten, waarvan de meeste mishandeling, bedreiging en diefstal betreffen. Bij de politie is dus minder dan de helft van de incidenten die zich op de scholen hebben afgespeeld bekend, dan wel geregistreerd. Van de 460 middelbare scholieren die anoniem de vragenlijst hebben ingevuld, geeft bijna de helft aan weleens iemand mishandeld te hebben. Veel van deze leerlingen geven aan hiervoor niet te zijn gestraft. Leerlingen geven zelf aan dat mishandeling, vernieling en diefstal het meest voorkomen. De leerlingen die aangeven weleens een strafbaar feit te hebben gepleegd, zijn vaker blijven zitten, zijn vaker geschorst, spijbelen meer, drinken meer alcohol en gebruiken vaker drugs. Het onderzoek toont aan dat in de meeste gevallen de scholen zelf de incidenten afdoen met een schorsing.
Volgens jeugdofficier Karola van Nie is dit evenwel lang niet altijd de meest effectieve interventie. Schorsing kan leiden tot verwijdering van school, hetgeen crimineel gedrag in de hand kan werken. Zonder een proces-verbaal kan het OM niet vervolgen, terwijl in het kader van het strafrecht er een heel scala van effectieve interventies mogelijk kan zijn, denk aan het opleggen van een leerstraf, een werkstraf en/of verplichte begeleiding door de jeugdreclassering. Dit laatste geldt overigens ook voor de handhaving van de leerplichtwet. Uit het onderzoek blijkt immers dat spijbelgedrag onder leerlingen hoog is, maar dat schoolverzuim nog onvoldoende wordt geregistreerd, waardoor de leerplichtambtenaar niet in staat is om een proces-verbaal op te maken.
Het onderzoeksrapport is aangeboden aan zowel de Minister van Justitie de heer Kiridongo als de Minister van Onderwijs mevrouw Silveria Jacobs. Beide Ministers hebben aangegeven de resultaten van het onderzoek te herkennen en hebben hun commitment uitgesproken om bij de aanpak van jeugdcriminaliteit samen op te trekken. Het volledige rapport is digitaal te downloaden op sintmaartgov.org.